Maa, metsä ja meri – olen niistä kiinnostunut.


Suunnitellessamme VILLDin konseptia, en ajatellut taktisesti. Halusin toteuttaa asioita, joita rakastan – tutkia ja liikkua luonnossa, siirtää se innovoiden ja ennakkoluulottomasti lautaselle. Myydä laadukasta ruokaa hintaan, jonka itse maksaisin ilolla. Kasvattaa omaa ymmärrystäni ruoan tuotannosta.

Jo ennen ravintolan avaamista ymmärsimme osuneemme. Vuorokausi launchista meihin oli ottanut yhteyttä kolme mediaa, villiyrttiguru sekä useita yhteistyöstä kiinnostuneita paikallisia toimijoita. Erilaisten yhteistyöehdotusten virta jatkuu edelleen. Ja kaikki tuntuvat ihmettelevän samaa; miksei tällaista ole tehty aiemmin.

Ravintoloiden ja paikallisten tuottajien verkostoituminen hyödyttää asiakkaasta lähtien kaikkia osapuolia, puhumattakaan paikallisesta elinvoimaisuudesta, paikallisylpeydestä tai ekologisista arvoista. Projektin lämpimimmän palautteen olen saanut nimenomaan tuottajilta. He todella toivoisivat syöttölöiden olevan kiinnostuneita käyttämistään raaka-aineista. Lisäksi maatiloilla käydessä pääsee käsiksi raaka-aineisiin, joita keskusvarastojen kautta ei pyöritetä.

Esimerkki:

30 km Vaasasta sain varjossa kasvaneita pikkuporkkanoita – täydellinen annoskoko, valtavan rikas maku. Viljelijälle itselleen myymäkelvotonta poisheittotavaraa. Tavallisesti, eli ns. virallisia kanavia pitkin, tällaiset porkkanat, tosin mauttomat, kasvatetaan suomalaisille ravintoloille Keniassa.

Elämme aarreaitassa

Hyvänä puolukkavuonna, kuten tämä syksy oli, kerää ämpärillisen vartissa. Villiyrttien ja -vihannesten kanssa on vielä helpompaa. Niitä kasvaa kaikkialla, eikä niiden käyttäminen vaadi juurikaan aikaa eikä vaivaa. Tarvitaan ainoastaan hiukan kiinnostusta sitä kohtaan, mitä syö.

Suomen luonnolla on meille tuhatkertaisesti annettavaa. Läpi kesän se puskee ravintorikasta, terveellistä ja mielenkiintoista tavaraa mädäntyväksi metsiin. Puhumattakaan sen mahdollisuuksista tuotteistamisessa, maabrändäyksessä, matkailussa, alueellisesti työllistävästä vaikutuksesta jne. K-kaupan hylly on täysin irrallaan ympäristöstään. Vesimelonien rahtaaminen on järjetöntä ja se pitäisi kieltää lailla.

Itselleni on tuottanut suurta iloa huomata, että luonto todellakin tarjoaa kaikki ravintolan pääraaka-aineet. Kaikki on saatavilla, ilmaiseksi. Todetaan vielä loppuun, että esim. särjen, lahnan ja säyneen (joka on Suomen kaloista paras graavikala) kilohinta on 0€, hakee vain pois, ennen kuin ne myllätään rehuksi minkeille. Mikä kaikki johtaa siihen, että uskoakseni meillä on Suomen ravintoloista paras kate.

Ossi // VILLD

Advertisements

2 kommenttia artikkeliin ”Maa, metsä ja meri – olen niistä kiinnostunut.

  1. Hei! My friend Heli and I dined at your pop up last Friday and loved the food.
    I have recently moved to Vaasa and have been looking around for local food experiences. I happened to mention this casually to Heli as we ate lunch in the cafeteria at the University where we both work and she said that she had read about your initiative and perhaps we could give it a try.
    I am glad that we did!
    What you are doing is fascinating and very very encouraging. You are demonstrating how it is possible to build vibrant local economies and sustain local food systems and cultures; this has larger implications for humanity and human kind.
    I am truly grateful for this experience, kittos paljon!!
    Rumy

    Tykkää

  2. Olimme 4 hengen seurueella syömässä Raawka/Villd:ssa. Raawkan laadukkuuden tiesin jo aiemmin ja Villd ylitti kaikki ennakko-odotukset. Uskomattoman aromikasta gourmet-tason ruokaa, tunnelmallisessa ja viihtyisissä puitteissa. Konsepti on mitä kannatettavin myös turisteja ajatellen. Jatkossa vien kaikki vieraani Raawkaan ja Villdiin sillä molemmat ravintolat tarjoavat jotain ainutlaatuista Vaasassa ja ehkä koko Suomessa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s